Prosjekt Solfanger

På tide å bruke sola til å spare penger. Planen er å lage en solfanger på 1,7m2 for å ta opp nok energi fra sola til å varme opp forbruksvann. Den gamle berederen er jo mer enn 25 år så det er på tide å montere ny og valget falt på denne: Oso bereder RX300

 

Først måtte ramma til solpanelet lages - rustfritt: 1m bred og 1.75m høy. Bunn og sider isoleres med 30mm foliebelagt skumplater laget for varmeisolasjon.

 

Neste trinn var å lage selve "solfangeren". Denne består av 1.65m2 med 0,5mm kobberplate som er loddet på 4+4 stk 8mm kobberrør. Panelet er todelt slik at vannet (frostvesken) passerer 3,3m før det returnerer til bereder.

Her er loddingen halveis - tok ca 3 timer.

 

Ferdig loddet.

 

Her ferdig lakkert med høytemperatur lakk (800 grader!) - Det kan bli ca 200 grader i panelet. Ramma lukkes og forsegles deretter med en glass/herdet akryl plate. Viktig at kassen isoleres godt innvendig. Denne gangen brukte jeg selvklebende skumisolasjon med alu-folie på den ene siden, men neste gang blir det Glava som nok både blir rimeligere og bedre. Svært viktig at man ikke mister varme gjennom veggene i boksen. Det kan fort bli 50-80 grader forskjell mellom innvendig og utvendig temp dersom man gjør dette riktig. Vet om i andre panele er det målt opp til 180 grader i panelet. Viktig at også panelet er tett slik at ikke fuktighet kommer inn. Her må jeg også gjøre en bedre jobb neste gang.

... og plasseres på taket i riktig vinkel. På våre bredegrader skulle vinkelen vært ca 60-70 grader, men det ble ikke så pent. Får finne et hus med større takvinkel istedet. På toppen sees Autoluferen som må til for å få ut damp/luft som samles øverst. Prøvde uten, men da måtte jeg lufte manuelt hver dag.

 

Her er ny bereder på 300l (RX300) med varmeveksler i bunnen der det varme vannet (glycol) fra panelet på taket varmer opp vannet i bereder. Berederen skulle vært enda bedre isolert - det blir varmt i skapet.

 

Her er elektronikken som styrer pumpe og varmeelement i bereder. Når panelet på taket er 10 grader varmere enn vannet i bunnen av berederen starter sirkulasjonspumpa. Den stopper når temp er ca nede i diff 2 grader og da koples varmeelemnt i bereder inn for event å løfte temp til 65 grader. Ved varme dager kan panelet på taket heve temp i bereder til 82 grader før pumpe stoppes. Da koples heller ikke varmeelement inn og gratis (nesten) vann er ta klart for bruk.

 

Kraftig isolasjon må til. Det er totalt ca 30m rør i sløyfa så det er viktig å hoøde på varmen!

 

Her er eksansjonstank, sirkulasjonspumpe og manometer montert. Også kraner og nipler for tømming og fylling er her.

 

Blokkskjema:

 

Skjema for kontrollenhet.